Biografi

Espen Myklebust Olsen är utbildad kyrkomusiker, organist och dirigent vid musikhögskolorna i Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Han arbetar till vardags i S:t Matteus församling, Stockholm, som kyrkomusiker och dirigent för S:t Matteus Symfoniorkester och S:t Matteus Kammarkör. Vid sidan om frilansar han som konsertorganist, ackompanjatör, dirigent och pedagog.


Som dirigent har Espen alltid haft ett stort intresse för oratorierna och han har ett flertal på repertoaren. Förutom en rad amatörkörer och -orkestrar har han också arbetat med professionella ensembler så som Radiokören, Vokal Nord, Drottningholms Barockensemble, Stockholms Bachsällskap, Kungl. Hovkapellet och Trondheimssolistene. Han leder också en egen arvoderat ensemble, Ensemble NEO, som hittils gjort fler projekter med fokus på musik från den gregorianska repertoaren, medeltiden och renässansen. I sin roll som församlingsmusiker har Espen lett flera uppmärksammade projekt, bland annat en första inspelning av Ivar Widéens requiem, ett uruppförande av Ylva Q Arkviks ”Juloratorium – herdarnas och folkets berättelse” i samarbete med Gustaf Vasa församling, samt en satsning på klassisk musik för barn, som resulterade i en föreställningar med musik från Bachs Juloratorium innan jul respektive en med muskk från Bachs Johannespassion vid inledningen till stilla veckan.

 

Som konsertorganist uppträder Espen regelbundet i och utanför S:t Matteus församling, med en repertoar som sträcker sig från medeltiden till idag. Han har gästat ett flertal kyrkor i Skandinavien, bland andra domkyrkorna i Bodø, Tønsberg, Oslo och Västerås, Tyska kyrkan i Stockholm och Mariakyrkan i Helsingør. Han har även varit solist med professionella orkestrar och uppträtt vid flera internationella musikfestivaler så som Oslo internationella kyrkomusikfestival och Stockholm Early Music Festival. Espen har ett särskilt intresse för historiska orglar och spelar även cembalo och continuo.


För sitt musicerande har Espen har vunnit flera priser och stipendier så som Fridthjov Anderssens orgeltävling for ungdom, Amager Talentpris, Jansons legat och Kungliga Musikaliska Akademiens nationella stipendium.